• Апельсини виникли близько 4000 до н.е. в Південно-Східній Азії, а потім розповсюдилися у Індії.
  • Апельсини — це гібрид помело, або «китайського грейпфруту» (блідо-зеленого або жовтого кольору) та мандарину.
  • Помаранчеве дерево росте у тропіках та субтропіках, вічнозелена, квітуча рослина. Воно виростає до 5 — 8 метрів.
  • Апельсини класифікують на дві загальні категорії: солодкі та гіркі. Солодкі сорти найчастіше вживаються. Популярні сорти солодкого апельсина (Citrus sinensis) включають апельсини Валенсії  та Яффи. Гіркі апельсини (Citrus aurantium) часто використовують для приготування варення або мармеладу, а їх кісточки використовуються як ароматизатор для лікерів, таких як Grand Marnier і Cointreau.
  • Митці епохи Відродження, які зобразили апельсини на столі під час «Тайної вечері», трохи попередили події, так як апельсини не культивували на Близькому Сході до дев’ятого століття.
  • Комерційні апельсини часто яскраво-оранжеві, оскільки штучний барвник, цитрусовий червоний номер 2, вводять у їх шкурки в концентрації 2 частини на мільйон.
  • У 2017 році в п’ятірку кращих країн, що виробляють помаранчі, за мільйонами вироблених тонн увійшли Бразилія (35,6), США (15,7), Китай (14,4), Індія (10,8) та Мексика (8,1).
  • Близько 85 відсотків усіх вирощених апельсинів використовується на сік.
  • У світі існує понад 600 різновидів апельсинів.