Ще один сезонний продукт – апельсини. Помаранчеві факти:
Апельсини виникли близько 4000 до н.е. в
Південно-Східній Азії, а потім розповсюдилися у Індії.
Апельсини — це гібрид помело, або «китайського
грейпфруту» (блідо-зеленого або жовтого кольору) та мандарину.
Помаранчеве дерево росте у тропіках та субтропіках,
вічнозелена, квітуча рослина. Воно виростає до 5 — 8 метрів.
Апельсини класифікують на дві загальні категорії:
солодкі та гіркі. Солодкі сорти найчастіше вживаються. Популярні сорти
солодкого апельсина (Citrus sinensis) включають апельсини Валенсії та Яффи. Гіркі апельсини (Citrus aurantium)
часто використовують для приготування варення або мармеладу, а їх кісточки
використовуються як ароматизатор для лікерів, таких як Grand Marnier і
Cointreau.
Митці епохи Відродження, які зобразили апельсини на
столі під час «Тайної вечері», трохи попередили події, так як апельсини не
культивували на Близькому Сході до дев’ятого століття.
Комерційні апельсини часто яскраво-оранжеві, оскільки
штучний барвник, цитрусовий червоний номер 2, вводять у їх шкурки в
концентрації 2 частини на мільйон.
У 2017 році в п’ятірку кращих країн, що виробляють
помаранчі, за мільйонами вироблених тонн увійшли Бразилія (35,6), США (15,7),
Китай (14,4), Індія (10,8) та Мексика (8,1).
Близько 85 відсотків усіх вирощених апельсинів
використовується на сік.